Gondoskodás

Kicsingo a természetes szeretet

Nagy örömömre szolgált, hogy Imre Jánossal, a Kicsingo egyik alapítójával készíthettem interjút, aki ezzel betekintést ad abba, hogyan lesz egy apa válaszkészségével egy remek hordozóeszköz megalkotója is!

 

Szerencsére, napjainkban a hordozás kezd egyre elfogadottabbá válni. Ha jól sejtem, a ti életetekben is szerepet játszott a gondoskodás eme formája. Mi vitt rá titeket arra, hogy saját hordozóitokat megalkossátok?

Bővebben: Kicsingo a természetes szeretet

Jön a baba?-Gyűjtsd az információkat!

Vegyünk egy optimális helyzetet: szerelmes leszel, a férfi viszont szeret. A rózsaszín köd felszállása után is mély szeretettel, szerelemmel tekintetek egymásra, kisebb konfliktusok ellenére jól működik a kapcsolat, kölcsönös a tisztelet. Tovább akartok lépni. Talán összeházasodtok, talán élettársak lesztek. Munkátok talán kielégítő, jól érzitek magatokat összességében véve. Aztán kezd valamiféle hiányérzeted lenni, talán mindkettőtöknek. Kiteljesedve éreznétek magatokat, a kapcsolatotokat, ha egy gyermek édesítené napjaitokat. Ezért szerelmes együttléteitek várandóssághoz vezetnek. Örültök, vártátok, ezt szerettétek volna.

Bővebben: Jön a baba?-Gyűjtsd az információkat!

A jó alvás titkai gyermekkorban

Felcsillant a szemed a cím láttán? Úgy érzed, remek alkalom arra, hogy hátha megtudsz egy remek módszert arra, hogyan lehetnek csendes, nyugodt éjszakáitok?

Nem akarlak elkeseríteni, de nem fogok tudni receptet kínálni neked. Nincsenek minden gyermekre ugyanúgy alkalmazható módszerek, hisz mindegyikük külön egyéniség, egyedi személyiség. Ám van, amiben megegyeznek: ösztöneik szerint működnek, szükségleteik vezérlik őket. Éjjel is.

Bővebben: A jó alvás titkai gyermekkorban

A válaszkész gondoskodás jelentősége

Valószínűleg már várandósság alatt, vagy még korábban kezdenek gyűlni a kérdések a szülők fejében, hogyan fognak majd gondoskodni kisbabájukról, próbálnak belehelyezkedni a szülői szerepbe. Nagyon jó, ha egy szülő pár meg tudja élni bizonytalanságát és van módja időt fordítani kérdéseire, félelmeire.

Ma, sajnos nagyon gyakori, hogy egy nő úgy megy bele a szülőség állapotába, hogy távol van saját, ősi tudásától. A nagycsaládok felbomlottak, nem ritka, hogy egy anya saját újszülöttje megérkezéséig nem is látott hús-vér csecsemőt, nincs mintája arról, hogyan „működik” egy kisbaba, hogyan gondoskodnak róla, mely szükségleteket milyen módon elégítenek ki. Ezért nagyon ijesztő is lehet, mikor megérkezik a csepp kis ember, picinek tűnik, magatehetlennek, törékenynek és gondoskodni kell róla.

Bővebben: A válaszkész gondoskodás jelentősége

Szülővé válás

A szülővé válás folyamata még a legjobban működő párok számára is kihívást ésstresszt jelent. Ez az időszak számos individuális éskapcsolati változást eredményez. A szülők az életterük és funkcióik legtöbb szintjénvalamiféle eltolódást mutatnak a születést követő első másfél év során,de ezek később (optimális esetben) stabilizálódnak, új egyensúlyt alapoznak meg.A következő folyamatok jellemzőek erre azidőszakra: az identitás, a (nemi) szerepek változása, a személyeskompetencia átértékelése, a kapcsolatok újraértelmezése, észlelt minőségük változása, a mentális állapotváltozásai, valamint azáltalános preferencia rangsor átrendeződése.Anyává lenni, apává lenni, és együtt szülőkké válni általában együtt jár a saját magunkról kialakított kép, az életmódunk, a jövőre vonatkozó terveink és kapcsolatunk megváltozásával.

Bővebben: Szülővé válás

Válaszkész gondoskodás- GY.I.K.

1.       Milyen módszer a válaszkész nevelés?

Nem módszer, inkább az ösztönös tudáson alapuló belső út. Olyan információk mentén halad, amely segíti a kötődés kialakulását, a testi-lelki fejlődés és változás folyamatát kíséri inkább szívközpontúan, mint tekintélyelven alapulóan. A baba ösztönös és természetes jelzéseit veszi figyelembe és segíti az anyát abban, hogy ezeket a jelzéseket megértse, felismerje és adekvát választ adjon rájuk. Egybe foglalja az igény szerinti szoptatás, hordozás és éjszakai gondoskodás jelentőségét és információt nyújt ezekről. Mostanában nehéz lehet meghallani az ösztönök hangját, mert rengeteg téves információ és elbizonytalanító tanács jut el a szülőkhöz és kínálnak gyors megoldást olyan problémákra, melyek valójában nem kórosak, hanem sokszor adott életszakasz normális jellemzője, életkori sajátosság. Nem módszer, mert nem kínál egy általános receptet, ami minden babára, szülőre egyaránt vonatkozhat, hanem a biológiai meghatározottságot veszi alapul úgy, hogy közben maximálisan a kisbabák valódi működésére összpontosít, ami kerek egész lesz az anyában lezajló hormonális és pszichés változásokkal.

 

2.       Készüljek már várandósság alatt a gyermeknevelésre?

 

Bővebben: Válaszkész gondoskodás- GY.I.K.

Friday the 15th. Quickmedia.